Eric Clapton - Začátky slavných kytaristů

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 24.06.2017

Jeden z nejlepších bluesových kytaristů – Eric Patrick Clapton se narodil 30.3.1945 v domě svého dědy ve Velké Británii. Byl to syn teprve šestnáctileté Patricie Molly Claptonové a kanadského vojáka Edwarda Walter Fryera, který během druhé světové války sloužil v Anglii. Než se Eric narodil, vrátil se jeho otec ke své manželce v Kanadě. Rodiče Patricie – Rose a Jack Clapp - se stali zákonnými opatrovníky (matku měl za sestru) a starali se o něj až do roku 1963.

Eric byl vychován v hudební domácnosti – babička hrála na klavír, strýc a matka často poslouchali nahrávky známých kapel. Později Patricie řekla, že jeho pravý otec byl nadaným hudebníkem a hrál na klavír v několika tanečních skupinách. V devíti letech si uvědomil pravdu o svém původu a toto období jej klíčově emocionálně zasáhlo. Stal se náladovým, vzdáleným a uzavřeným do sebe. Eric ve škole neudělal veškeré důležité zkoušky a byl poslán na St. Bede’s Secondary Modern School. O dva roky později přestoupil na uměleckou odnož Holyfield Road School.

Roku 1958 explodovala éra světového Rock and Rollu a Eric na své 13. narozeniny požádal o kytaru, kterou od prarodičů dostal (Hoyer německé výroby). V 16ti letech začal Eric studovat na Kingston College of Art. Po roce byl vyloučen pro nedostatek odevzdané práce, kdy upřednostnil hru na kytaru a poslech blues, které ho doslova pohltily. Prozkoumal kořeny rocku v americkém blues a propojil ho se svým sebepoznáním outsidera. Po poslechu elektric blues Freddieho Kinga, B.B. Kinga, Muddyho Waterse a dalších, požádal prarodiče o pomoc při koupi Gibsona ES-335.

Začátkem roku 1963 se Eric připojil k první kapele The Roosters. Než se však oddal hudební kariéře na plný úvazek, pracoval jako dělník na stavbách spolu se svým dědečkem. V říjnu 1963 ho za člena přijali v kapele The Yardbirds. Během roku a půl si vysloužil přezdívku Slowhand a nahrál své první album. Eric neopustil prozkoumávání amerického blues a proto když se The Yardbirds začali pohybovat směrem ke komerčnímu zvuku, odešel.

Opět střídal kapely a celosvětově uznávaným se stal až s kapelou Cream v roce 1966. Zatímco byl členem Cream, získal si pověst jako přední kytarista rockové hudby a získal status superstar. Ačkoli Cream spolu byli jen dva roky, jsou považovány za jednu z nejvlivnějších rockových skupin moderní doby. 


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz