Red Special - Brian May - Slavné kytary

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 09.08.2015

Psát seriál o slavných kytarách a nezmínit se přitom o legendárním členu skupiny Queen -  to by byl přímo hřích. Zakládající člen této skupiny se narodil jako Brian Harold May v létě roku 1947 v anglickém Hamptonu. Třebaže vůdčí osobností této skupiny se stal Freddie Mercury, byl Brian May charismatickou a nepostradatelnou osobností, která se výrazně podílela na úspěchu kapely.

May byl skutečně renesančním člověkem v pravém slova smyslu. Byl vášnivým sběratelem komiksů, obalů, krabiček… Od dětství měl taky velmi rád hudbu a zpěv. V šesti letech se učil hrát na ukulele a později ho rodiče přihlásili i na hodiny klavíru. Ty však malý Brian přímo nenáviděl. Musel totiž cvičit i o víkendech a to byl raději, jako většina kluků v jeho věku, někde venku na hřišti. Časem se začal učit i hře na kytaru – o hru se zajímal do nejmenších detailů. Jako další zajímavost lze uvést, že po skončení střední školy se přihlásil ke studiu astronomie na Imperial College. Zde hrál v místní kapele, která jednou doprovázela na koncertě i začínající hudební hvězdu Jimiho Hendrixe. Bylo to v květnu roku 1967. Kapela se však záhy rozpadla, pro nedostatek času.

Vlastnoručně vyrobená kytara

Láska ke kytaře se u Briana May projevila už v útlém věku. K narozeninám tedy dostal od rodičů svoji první vytouženou kytaru. Byla to španělka, ale bohužel mu příliš nevyhovovala, protože na něj byla moc veliká, a tak si ji sám upravil tím, že jí zkrátil krk. Možná už tehdy se u něj zrodila myšlenka, vyrobit si kytaru vlastní. Výroba mu zabrala 18 měsíců a asi 18 liber. Jeho „Red Special“ byla přesně podle jeho představ. Hru na ni skutečně dotáhl do absolutní dokonalosti. Ze všech zkoušených trsátek nakonec uznal, že nejlépe zní s obyčejnou šestipencí… „Red special“ používal přes třicet let a tato kytara se dokonce dočkala několika verzí – dodnes se v různých obměnách vyrábí pod názvem Brian May Special.

Brian May - Red Special

Zdroj: http://red-special.com/?q=content/red-special-guitars


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz