Ritchie Blackmore - začátky slavných kytaristů

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 03.04.2018

 

Ritchie Blackmore
 Zdroj obrázku: cs.wikipedia.org
 

Ritchie Blackmore, to je synonymum pro kytaru Deep Purple, Rainbow, ale i středověkem ovlivněných Blackmore’s Night. Padesátý nejlepší kytarista podle žebříčku časopisu Rolling Stones se narodil 14. dubna 1945 ve Weston-super-Mare v Anglii. V jedenácti letech mu otec daroval první kytaru, ale s jednou podmínkou: naučí se na ni pořádně hrát. Blackmore proto rok navštěvoval lekce hry na klasickou kytaru. Kytaristou se chtěl stát po vzoru Tommyho Steela, rock’n’rollového kytaristy a dobové megastar. 
 
Školu hodil Blackmore za hlavu v patnácti letech a začal pracovat jako opravář na letišti Heathrow v Londýně. Ve stejné době začal také brát lekce hry na elektrickou kytaru od studiového muzikanta Big Jima Sullivana (mimochodem, později jsme mohli jeho kytaru zaslechnout na albech Davida Bowieho, Small Faces nebo George Harrisona). 
 
Rok 1960 značí vstup Ritchieho Blackmora na dráhu profesionálního muzikanta. Hrál v několika kapelách a stal se členem studiové kapely Joe Meeka, hrál také s The Outlaws, instrumentální skupinou, která má na svém kontě několik singlů, které se pohybovaly lehce nad padesátou příčkou žebříčku.
 
V roce 1968 dostal Blackmore pověstné “lano” do Deep Purple. Hodil mu ho Chris Curtis, bubeník, který kapelu - ještě pod názvem The Roundabout - zakládal. První album kapely (za mikrofonem tehdy stál Rod Evans), Shades of Deep Purple, ukazuje tvář kapely více soustředěnou spíše na dobově populární progresivní rock. Jejich hardrockovou budoucnost připomíná hitová skladba Hush, jinak se se soustředí spíše na jemnější zvuk. Už tehdy ale začíná vysvítat zvukově specifické spojení Blackmoreovy kytary s klávesami Jona Lorda. Není divu, že na čtyřech z osmi skladeb se právě tato dvojice podílela. Zbytek alba jsou covery - Help od The Beatles a Hey Joe spolularizovaná Jimi Hendrixem - a originální skladby zbývajících členů kapely. S Evansem za mikrofonem a více progressive než hard natočili ještě tři desky. Jejich nejslavnější éra začíná po příchodu zpěváka Iana Gillana a basáka Rogera Glovera albem In Rock. To už ale jiný příběh. V něm je since Blackmore neméně podstatným hrdinou, dávno však překročil své začátky. 

 


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020