Google oslavuje narozeniny "Krále Blues" animovaným videem

Autor: Markéta Hatláková, vytvořeno: 17.09.2019

Google oslavoval v pondělí 16.9. narozeniny bluesové legendy B.B. Kinga animovaným videem Google Doodle, které obsahuje jeho kultovní verzi „The Thrill Is Gone“. Internetový gigant zadal umělcům Stevovi Spencerovi a Nayelii Lavanderosové vytvořit animované video. Muzeum B.B. Kinga v Mississippi na projektu spolupracovalo s týmem Doodle společnosti Google. Video bylo v umělecké režii Angeliky McKinleyové z Oaklandu, rodačky z Memphisu v Tennessee, kde King poprvé začal nahrávat. McKinleyová řekla, že doufá, že video pomůže lidem pochopit velikost Kingova života. "Aniž by měl úplné formální vzdělání a vedení svých rodičů, King využil talent, který dostal v době, která nebyla laskavá k černochům a věnoval se sdílení hudby od Mississippi po zbytek světa.

 

 

 

 

Kingova verze "The Thrill Is Gone" byla jeho největším hitem a vyhrála cenu Grammy v roce 1970. Píseň zdůrazňuje Kingův výrazný hlas a jeho jedinečný kytarový styl, který kombinoval pronikavé jednotlivé tóny s vibratem. Píseň byla původně nahrána Royem Hawkinsem v roce 1951, ale až Kingova verze pomohla písničku změnit na bluesový standard.

Riley B. King se narodil 16. září 1925 na plantáži v Itta Bena, v Mississippi, poblíž Indianola. King jako dítě zpíval s církevními sbory a základní kytarové akordy se učil od svého strýce, kazatele. V mládí hrával na ulicích za drobné a říkal, že za jednu noc zpěvem na rohu vydělal více peněz než za týden, kdy pracoval na bavlněném poli. V roce 1947 se přestěhoval do Memphisu v Tennessee, aby se věnoval hudbě. Stal se D.J.em pro slavnou AM rozhlasovou stanici WDIA pod přezdívkou Beale Street Blues Boy, kterou King později zkrátil na „Blues Boy King“ a nakonec B.B. King.

Během své kariéry dostal přezdívku „Král blues“. Získal dlouhý seznam vyznamenání - cenu Grammy za celoživotní dílo, uvedení do Rock and Rollové síně slávy, prezidentskou medaili svobody - ale nikdy neusnul na vavřínech. Do svých 80. let udržoval neúprosný cestovní plán. King trpěl cukrovkou 2.typu a zemřel 14. května 2015 v 89 letech.

Původní článek naleznete na: zde


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020